Yurdum insanın her yöresindeki kadınlar çalışkanlığı, anaçlığı ve özverisiyle birbirinden değerli. Fakat bende Egeli bir kadın olarak sizlere biraz da KARİA' dan bahsetmek istiyorum.
Karia, günümüzde Aydın ve Muğla illerinin büyük bölümü ile Denizli'nin batı ucunu kapsar. Bölge adını Anadolu'nun yerli halkı Karlar'dan alır.
Karia henüz çözülememiştir. Sorguçlu miğferi, omuza asılabilen tutamaklı kalkanı, kalkanların dış yüzeyini resimlerle süslemeyi ilk kullananlar Karia'lılardır. Mısır ordularında paralı asker olarak çalışmışlardır. Erken kiliseleri en uç kentleri olan Laodikeia ve Kolossai'de bulunur.
Karia' da kadın ve erkekler aynı sofraya oturmazlardı.
Alabanda yöresinde bitki ilaçlamasında kullanılan bir tür kükürt çıkarılıyordu. Karia Zeytinyağı Atina'ya, balı Mısır'a, Kaunos kuru incirleri, Mısır ve İtalya'ya, Knidos şarapları, Yunanistan'dan Mısır'a kadar ihraç ediliyordu. Knidos soğanıyla, Kaunos ahtapotuyla meşhurdu.
Mermeri levhalar halinde kesme yöntemini Karialı'lar bulmuştur.
"HALİKARNASSOS MAUSOLEIONU" antik dünyanın yedi harikasından biridir. Halikarnassos'da yer alır. Karia Satrabı Mausolos'un mezar anıtıdır.
Dünyanın ilk kadın amirali Artemisia, tarihin babası Herodot Karia'lıdır. Dünyada ilk müzik yarışması bu topraklarda yapılmıştır.
"Karia'lı Kadınlar Fotoğraf Sergisi" Karia'lı kadınların fotoğrafları yanında; Karia'lı kadınları ve yöreyi tanıtan panolarla belgesel niteliğinde bir sergidir.
Panolarda Karya’nın "Üç Başlı Ay Tanrıçası" olarak anılan Hekate, Önasya tarihini değiştiren kadın olarak tarih sayfalarında yerini alan Karia Kraliçesi Ada, ilk kadın amiral olarak tarihe geçen Karia Kraliçesi I. Artemisia (Artemis), Kumanda ettiği kendi gemilerini hiç kayıp vermeden kurtardığı için "Bugün erkekler kadın, kadınlar erkek gibi savaştı." denilen Kraliçe Artemisia, Rodos’u dize getiren kadın Karia Kraliçesi II. Artemisia (Artemis), Yüzyıllar boyunca Halikarnas'ta ayakta duran; kocası için yaptırdığı Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak sayılan anıtsal mezar, Adına beyaz mermerlerden bir şehir kurulan Stratonike ve Çomakdağ'lı kadınlar yer almaktadır.
Karia bölgesinde yaşayan Fotoğraf Sanatçıları Erol Ünal, Jak Kohen, Nayil Kabak ve Osman Yüzbaşıgil Milas Baltalıkapı, Milas köyleri Ekiztaş köyü, Çomakdağ, Kızılağaç, Yatağan Yeşilbağcılar köyü, Bodrum Geriş köyü gibi Muğla'nın çeşitli yörelerinden çektikleri fotoğraflar ile "Karia'lı Kadınlar Fotoğraf Sergisi"ni Aznavur Sanat Merkezi Galerisinde 8 Mart 2012 Perşembe günü Saat 18:00'de açıyorlar. Sergi 18 Mart'a kadar sürecek.
Serginin açılacağı tarih ayrıca Aznavur Sanat Evi'nin kuruluş yıldönümü olması sebebiyle aynı gün Saat 19:00'da Yeşilçam’ın “Emekçi Yeşilçam Kadınları” Resim Sergisi de açılacak. Sergide sekiz kadın ressamın, Film-San Vakfı bünyesindeki fotoğraflardan yola çıkarak 16 Yeşilçam kadın sanatçılarının yağlıboya tablo çalışmaları yer alacak. Saat 19:20'de Prof. Dr. Güler Ertan'ın Fotoğraf Sunumu, 19:30'da "Sanatçı Kadınlara Plaket Töreni" gerçekleşecek.
Tiyatro-Sinema Alanında; Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Devlet Devrim, Nilüfer Aydan, Nilgün Belgün, Ayla Algan, Semiha Yankı, Deniz Gökçer, Bahar Öztan, Melisa İclal Gürmen
Medya Alanında; Zeynep Eğilmez (Show Tv.), Oylum Talu (Haber Türk), Ceren Bektaş (Bugün Tv.), Duygu Demirdağ (CNN Türk), Zehra Çam (Follow Dergi), Feza Özdemir (Ulusal Kanal)'e plaket verilecek.
"Karia'lı Kadınlar Fotoğraf Sergisi" daha sonraki tarihlerde Londra'da LemonArt'da, Türkiye'de Marmaris, Bodrum ve muhtelif yörelerde de sergilenecek.
Tüm kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum ve kadına yönelik şiddet son bulsun istiyorum.
Sergi Tarihi: 8 - 18 Mart 2012
Adres: Aznavur Sanat Evi Sergi Salonu & Cafe
İstiklâl Cad. Aznavur Pasajı. No: 108 Kat : 1
Beyoğlu / İSTANBUL
Tel: 0212 249 22 10
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder